Meteen naar de inhoud

Vervoer

‘Hoe regelen jullie het vervoer?’ is een vraag die we met enige regelmaat krijgen. Daar hebben we geen eenduidig antwoord op. Er rijden namelijk geen busjes door de stad met het logo van ALEZ erop. Bewust niet, want ons doel is niet voor niets ‘zo zelfstandig mogelijk worden’. Wat doen we dan wel? We denken graag mee met de ouders en de jongeren om een oplossing op maat te vinden.

  • Lopend. Lucas zijn stage bij het gemeenschapshuis is zo dichtbij, dat hij kan lopen. Een mooie manier om de eerste stap op weg naar zelfstandig vervoer te oefenen.
  • Op de fiets. Zelfstandig zoals Daniël en Jasper doen of op woensdag in een groepje onder leiding van begeleider Ronnie. ‘Op de driewieler naar haar stage leren gaan’ is een persoonlijk leerdoel van Jade, waar we met de ouders de begeleiding voor leveren. Rutger fietst met z’n broer of zijn moeder.
  • Met het OV. Maaren ging met de trein naar haar stage in Prinsenbeek; eerst met begeleiding, later zelfstandig. Anna gaat samen met onze stagiaire Nina op maandag met de bus, ze wonen bij elkaar in de buurt. En natuurlijk is het doel dat Anna leert om de bus zelfstandig te nemen. En ook Lucas neemt voor z’n tweede stage de bus.
  • Carpoolen. Steef rijdt twee dagen in de week met begeleider Marina mee. In de auto kletsen ze gezellig over de dag en soms zingen ze mee met Steef z’n favoriete Nederlandse hits. Hij leert nu om zelfstandig naar de opstapplek te komen.
  • Met de (deel)taxi, die je kan betalen uit PGB. Verschillende jongeren komen met de taxi. Inderdaad niet zo zelfstandig, maar soms is dit de beste optie. Samen zoeken we dan naar manieren om toch zelfstandigheid te oefenen, denk aan zelf de deur open maken met een eigen sleutel.
  • Sommige jongeren worden gebracht en gehaald door hun ouders, PB-er of een vrijwilliger. Ook niet zo zelfstandig, maar soms is dit de enige optie. Of een tijdelijke regeling, totdat de jongere eraan toe is om het OV te gaan proberen.
  • Mogelijkheden die we nu nog niet inzetten. Bijvoorbeeld een ALEZ-vrijwilliger die de jongere gaat helpen met het reizen per OV.

Kortom, er is niet één manier om naar ALEZ te komen. We bieden onderwijs en stages op maat, flexibel zijn zit in ons DNA. Dus denken we graag mee om een oplossing voor het vervoer te vinden, waar de jongere bij voorkeur van leert.