Afgelopen september hadden we met het team van ALEZ een gesprek over de persoonlijke leerdoelen voor onze zoon Daniël. Wij kwamen uiteraard met ‘in hele zinnen praten’ dat al jarenlang ons doel is. ‘En klokkijken?’ vroeg Patrice, Daniël zijn mentor. ‘Zowel analoog als digitaal leren klokkijken is een doel dat voor meer jongeren geldt.’
Ik had er een hard hoofd in. Hoe vaak hadden we nu niet al geprobeerd om hem te leren klokkijken? We hebben al jaren zo’n handige afleesklok in huis hangen. Hoeveel werkbladen ‘klokkijken’ zou hij al niet hebben gemaakt? Allemaal zonder enig succes, hij kreeg het niet onder de knie.
Maar kunnen klokkijken vergroot wel zijn zelfstandigheid enorm. En ‘zo zelfstandig mogelijk worden’ is het overall doel van ALEZ. Dus spraken we af om leren klokkijken opnieuw als leerdoel op te nemen. Beetje moegestreden, liet ik het er thuis bij zitten.
Klokkijken
En, je raadt het natuurlijk al: opeens kan Daniël klokkijken! Zowel digitaal als analoog. Hij weet dat 20.30u half negen is en weet óók dat dat betekent dat hij over een half uur naar bed moet. Ik sta erbij en ik kijk ernaar, vraag me af wat er in zijn hoofd is gebeurd. Want waarom nu wel en eerder niet?
Ik heb daar verschillende antwoorden op.
De Montessori-aanhanger in mij roept meteen: ‘Zie je wel, je moet onderwerpen blijven aanbieden, z’n gevoelige periode voor de klok en de tijd komt vanzelf een keer.
De barricade-moeder in mij zegt: ‘Zie je wel, je moet jongeren met het syndroom van Down nooit onderschatten, maar de lat hoog blijven leggen.’
En de oprichter van ALEZ in mij, ziet haar gelijk bevestigd. Bevestigd dat jongeren met een verstandelijke beperking blijven leren, ook als ze 16+ zijn. Zolang je de lesstof maar op maat in kleine groepjes aanbiedt, laat aansluiten bij hun leefwereld en van context voorziet.
Filosofie
‘Het is al half 8’, zei Daniël afgelopen zondag toen we met z’n allen aan tafel zaten, zijn grote-broer-de-student was er ook. ‘Waarom gaat de tijd soms heel snel? En soms heel langzaam?’
‘De tijd gaat altijd even snel, Daan’, probeerde ik als antwoord. Maar dat was natuurlijk niet waar. Zal ik de ALEZ-leerkrachten vragen om ook lessen filosofie te gaan geven?
ALEZ zet inderdaad in op zo zelfstandig mogelijk worden. Hoe we dat doen? Lees verder en vraag meteen het infopakket aan, met leuke groei-verrassing!